Thursday, April 29, 2010

Banner dan Posting BLOG PILIHAN ke dalam blog anda

Assalamualaikum,
dan Salam Sejahtera buat semua.

Hari ini Admin mengambil kesempatan yang ada untuk menerangkan bagaimana untuk meletakkan BANNER PNA dan masukkan posting BLOG PILIHAN anda ke dalam blog anda.

( Untuk Banner )
Langkah 1 :
Sila lihat di bahagian tepi sebelah kanan, terdapat sudut [ Kredit Buat Kami ], dan di bawah nya terdapat coding yang perlu anda copy. Klik pada bahagian coding yang bertanda dengan anak panah merah itu, dan copy coding itu. ( Cara untuk copy, anda right click mouse, tekan select all, right click sekali lagi, dan tekan copy )


Langkah 2 :
Buka blogger anda, dan di bahagian Layout, klik pada add gadget pada bahagian yang anda ingin Banner itu di pamerkan. ( contohnya sebelah kiri blog, atau sebelah kanan.)

 Selepas anda klik pada Add Gadget, layout sepeti di bawah akan keluar. Dan, anda perlu menekan button '+' di hujung bahagian HTML/Javascript.

 Di dalam kotak seperti layout di bawah, anda right click sekali lagi, dan tekan paste. ( Maka coding yang anda copy tadi, akan di paste kan ke dalam kotak HTML yang anda pilih tadi.) Setelah selesai, tekan save.
Apabila anda refresh blog anda, banner itu akan keluar di blog anda.

( Untuk Posting )

Langkah 1 :
Buka website http://portalniagaanda.blogspot.com/ dan cari posting BLOG PILIHAN yang berkenaan dengan blog anda.
( Admin ambil contoh utk KEDAI ISLAH )
Bawa cursor ( anak panah ) anda ke bahagian teratas berkenaan Iklan anda.


Tekan cursor itu tanpa melepaskan nya, dan bawa sehingga akhir tentang iklan anda itu. Layout nya seperti di bawah, maksudnya ia telah pun di highlight kan.

Selepas itu, anda tekan right click, dan copy posting itu.

Langkah 2 :
Buka blogger anda, dan tekan pada Posting, seperti anda ingin memasukkan posting yang baru. Dan anda paste kan apa yang anda telah copy tadi ke dalam posting anda. InsyaAllah ia akan keluar.
( Admin tidak memasukkan layout kerana mengandaikan semua sudah faham untuk memasukkan sesuatu posting yang baru. )

Sekiranya ada sebarang kemusykilan, sila kemukakan kepada Admin PNA semula.
Terima kasih.
- Admin PNA -

26 comments:

  1. Terima kasih pena admin ;)(sayang sara bowtique)

    ReplyDelete
  2. saya tak nampak lagilah code tu...hehehe pening sikit huhu

    ReplyDelete
  3. Terima kasih PNA kerana mengiklankan anacookiss.blogspot

    ReplyDelete
  4. TErima kasih PNA coz mengiklankan aztbabycorner...tq!!

    ReplyDelete
  5. Tq PNA kerana mengiklankan pakejpembelajaran ..... tq

    ReplyDelete
  6. Terima kasih PNA.. Kawan2 jom la tempah banner dengan kami.. Harga sememangnya murah.. Hehehe..
    http://tempahbanneronline.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Thank you PNA from http://superkidstore.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. tlg link kan blog saya
    http://gugu-gaga-closet.blogspot.com/
    x reti la. Thank you.

    ReplyDelete
  9. Terima kasih tidak terhingga. Semoga pihak PNA akan terus melangkah maju sambil membantu usahawan-usahawan internet seperti saya.

    ReplyDelete
  10. tq...kerana memilih blog saya utk bln ini....dah buat banner, dah link...TAPI try posting x boleh ler....copy n paste tak mau juga...kena copy n paste Html baru bleh...camner nk dapatkannya...

    ReplyDelete
  11. Terima Kasih ... kerna sudi berkongsi bersama

    ReplyDelete
  12. sy kurang fhm....syarat2 lain sy dh berjaya buat,cuma posting blog pilihan ni sy x berape nk fhm.maksudnye copy paste blog pilihan yg kite suke (pilih 1)dr senarai pstu posting ye?...so, bkn layout dr PNA sendiri ke?...sy try la wat mn yg sy fhm..klu slh..tell me ...

    ReplyDelete
  13. Saya dah letak banner anda di blog saya kenapa iklan saya tak keluar kat sini?

    >>>http://secondhandonline.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. sy dah letak banner anda..tapi tak paham nk posting tu...sebb takde pun iklan sy di ruang blogshop pilihan....=)

    ReplyDelete
  15. terima kasih kpd admin PN krn telah memilih blog saya juga...

    ReplyDelete
  16. terima kasih kerana memilih blog sy!!

    ReplyDelete
  17. tq & credit to PNA for their generosity..dh link, tepek banner, cuma posting lom lagi..coming soonnnn........ http://primrosetouch.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. dah copy banner..tp tak tau nak posting tu mcm ner?? pilih posting tentang blog lain ker??

    ReplyDelete
  19. Saya dah letakkan banner awak :)

    http://www.walnutshoppe.blogspot.com/p/exchange-banner.html

    ReplyDelete
  20. Dengan bangganya kami telah meletakkan banner tuan tanah kat...

    http://qarismabintang.blogspot.com/2011/09/blogshop-exchange-link.html

    menanti saat banner kami terpapar di PNA sedikit masa lg... t kasih dr kami Qarisma Bintang

    ReplyDelete
  21. Banner anda sudah lama kami paparkan, harap blog kami akan terpapar dipna ... http://kioskacikedok.blogspot.com

    ReplyDelete